De Griekse politie heeft donderdag een 65-jarige Libanees op het Griekse eiland Mikonos gearresteerd op verzoek van de Duitse autoriteiten. Volgens de politie wordt de man verdacht van het kapen van een vliegtuig en de moord op een Amerikaanse marinier in 1985.

Volgens verschillende Griekse media was de man betrokken bij de kaping op 14 juni 1985 van een toestel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij TWA.

Verder meldden media in het Zuid-Europese land dat de donderdag opgepakte man twee jaar na de kaping in Duitsland was gearresteerd, maar dat hij later werd uitgewisseld met twee Duitsers die in Beiroet waren ontvoerd.

Bij die kaping werd een Amerikaanse marinier doodgeschoten. Het vliegtuig was met 153 passagiers onderweg van de Egyptische hoofdstad Caïro naar het Amerikaanse San Diego met tussenstops in Athene, Rome, Boston en Los Angeles. Het werd gekaapt nadat het vanuit Athene was vertrokken.

De kapers eisten de vrijlating van zevenhonderd sjiitische gevangenen uit Israëlische hechtenis. Hierop werd de gezagvoerder gedwongen om naar de Libanese hoofdstad Beiroet te vliegen. Daar werd de Amerikaan vervolgens doodgeschoten.

Kapers hielden 39 Amerikaanse gijzelaars vast

De kapers hielden 39 Amerikaanse gijzelaars gedurende zeventien dagen vast. De gijzelaars werden vrijgelaten nadat Israël de eis van de kapers had ingewilligd om gevangenen vrij te laten die tijdens gevechten in het zuiden van Libanon waren gevangengenomen.

Een van de kapers, de Libanees Mohammed Ali Hamadi, werd in 1989 door een Duitse rechtbank tot levenslang veroordeeld wegens moord en het kapen van het toestel. Hij gaf destijds toe dat hij en een compagnon het vliegtuig hadden gekaapt. Hij ontkende dat hij de marinier had vermoord. Volgens hem zou zijn compagnon dat hebben gedaan.