Marc Dutroux (62) probeert opnieuw vervroegd vrij te komen. Dat schrijven verschillende Belgische media zaterdag. Op 17 oktober buigt de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel zich over de vraag. Dutroux zit in de gevangenis van Nijvel een levenslange straf uit, onder meer wegens de moord op vier meisjes.

In de praktijk komt levenslange opsluiting in België neer op dertig jaar. In dat geval moet een veroordeelde twee derde van zijn straf uitgezeten hebben om in aanmerking te komen voor vervroegde vrijlating, en daarbij voldoen aan allerlei voorwaarden.

September vorig jaar kondigde Dutroux aan dat hij de strafuitvoeringsrechtbank zou vragen om een college deskundigen aan te stellen. Die experts moeten nagaan of er gevaar op herhaling bestaat.

Een maand eerder, in augustus, schreef Dutroux een brief aan de nog levende slachtoffers en nabestaanden, waarin hij berouw toonde voor zijn daden.

Dutroux in 2004 veroordeeld voor onder meer verkrachting en moord

Op 22 juni 2004 werd Dutroux veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.

Op 15 augustus 1996 werd de zes dagen ervoor ontvoerde Laetitia Delhez in zijn huis ontdekt, samen met Sabine Dardenne, die er al bijna drie maanden zat.

Al snel bleek dat Dutroux ook verantwoordelijk was voor de verdwijning van de meisjes Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks, en die van zijn handlanger Bernard Weinstein. Zij werden allen dood teruggevonden.