Ruim tweeduizend mensen zijn vrijdag naar Area 51 gekomen, de geheimzinnige testlocatie van de Amerikaanse luchtmacht. Vijf personen zijn daarbij gearresteerd. Mensen verzamelden zich bij het terrein in Nevada als reactie op het Facebook-event 'Storm Area 51'.

De initiatiefnemer van het evenement had mensen opgeroepen het complex vrijdag te bestormen. In totaal zegden ruim 2 miljoen mensen toe, maar volgens lokale media zijn ongeveer 2.300 mensen komen opdagen.

Een deel van de opkomst droeg kostuums en maskers, of had spandoeken meegenomen.

Area 51 is een terrein van de Amerikaanse luchtmacht. Er worden nieuwe vliegtuigen getest en vliegers krijgen er opleidingen. Echter geloven sommige mensen dat de Amerikaanse regering er stiekem buitenaardse wezens verbergt.

Amerikaanse autoriteiten waarschuwden mensen op voorhand om niet te komen uit angst dat het evenement zou uitlopen op een chaos. Maar dat is niet gebeurd.

Vijf personen aangehouden

Eén vrouw wist de streng beveiligde toegangspoort te passeren en werd tijdelijk vastgehouden, maar ze is inmiddels weer vrijgelaten.

Twee andere bezoekers werden ook gearresteerd nadat zij probeerden het terrein op te komen. Nog twee bezoekers zijn aangehouden voor aanstootgevend gedrag en alcoholmisbruik.

"De mensen zijn hier vooral om te kijken wat er aan de hand is", zei een veiligheidsagent. "Ze komen hier om plezier te hebben."

Nederlandse Youtubers aangehouden bij Area 51

Twee Nederlandse Youtubers werden eerder al aangehouden nadat zij probeerden Area 51 binnen te komen. De twee werden donderdagochtend (lokale tijd) vrijgelaten nadat zij een boete hadden betaald van 2.280 dollar (zo'n 2.100 euro).

Het duo negeerde volgens de politie waarschuwingsborden bij het terrein en reed bijna 5 kilometer het gebied binnen.

Agenten namen hun videoapparatuur en drones in beslag. Het tweetal was van plan om een video over de tocht te uploaden.