De Verenigde Staten gaat nieuwe grondtroepen uitzenden naar Saoedi-Arabië. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie zaterdag aangekondigd naar aanleiding van recente aanvallen op Saoedische oliefaciliteiten. De VS is, net zoals Saoedi-Arabië, ervan overtuigd dat Iran achter de aanvallen zit.

In een persconferentie zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper samen met generaal Joseph Dunford, dat president Donald Trump de uitzending van militairen en militaire uitrustingen heeft goedgekeurd.

De VS zal ook militaire uitrustingen naar de Verenigde Arabische Emiraten sturen om de mogelijkheden van het land om zichzelf te verdedigen te vergroten. Zowel Saoedi-Arabië als de Verenigde Arabische Emiraten hadden hulp gevraagd aan de VS.

Het gaat volgens de VS "niet om duizenden militairen", maar er werd niet gespecificeerd om hoeveel en wat voor eenheden het precies gaat. De militairen moeten vooral de Saoedische luchtverdediging ondersteunen.

Vorig weekend werden Saoedische oliefaciliteiten gebombardeerd. De aanvallen werden opgeëist door Houthi-rebellen uit Jemen, die door Iran worden gesteund. Saoedi-Arabië is er echter van overtuigd dat Iran achter de aanvallen zit. Iran ontkent elke betrokkenheid bij de aanval.

Saoediërs spreken van "onomstotelijk bewijs" Iraanse betrokkenheid

Woensdag toonde het Saoedische ministerie van Defensie wrakstukken die afkomstig zouden zijn van Iraanse drones en kruisraketten bij de bombardementen op de oliefaciliteiten. Het ministerie spreekt van "onomstotelijk bewijs" van Iraanse betrokkenheid.

De Saoedische legerkolonel Turki al-Malki stelt dat de Houthi-rebellen de aanval opeisen om Iran te dekken. Volgens hem kwamen de raketten uit het noorden, uit de richting van Iran, en dus niet vanuit Jemen in het zuiden.

Als gevolg van de aanvallen leden de oliefaciliteiten een productieverlies van 5,7 miljoen vaten olie per dag. Dit is ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie. De precieze kosten van schadeherstel worden nog berekend, maar volgens energieminister Abdulaziz Bin Salman zal de olieproductie van Saoedi-Arabië eind deze maand waarschijnlijk weer volledig hersteld zijn.