Het dodental bij de aanslag op een ziekenhuis in de Afghaanse provincie Zabul is vrijdag opgelopen naar 39. Ook vielen er 140 gewonden, melden de lokale autoriteiten aan persbureau Reuters.

Een vrachtwagen met daarin één of meerdere bommen ontplofte donderdag in de buurt van een aantal justitiële gebouwen en een ziekenhuis. De Taliban heeft de aanslag opgeëist. Twee van de doden waren beveiligingsmedewerkers, de rest van de slachtoffers 'normale' burgers.

De Afghaanse president Ashraf Ghani beloofde vrijdag tijdens een verkiezingsrally maatregelen te nemen om te zorgen dat bij aanslagen minder burgerdoden vallen. Daarbij heeft hij het specifiek over het stoppen van nachtaanvallen, die voor veel burgerslachtoffers zorgen.

Maandag en dinsdag waren er ook al meerdere aanslagen in Afghanistan waarbij in totaal meer dan honderd mensen om het leven kwamen.

Aanslagen niet goed voor vredesonderhandelingen

De aanslagen zetten de vredesgesprekken tussen de Verenigde Staten en de Taliban onder druk. De Amerikaanse president Donald Trump wil pas weer met de Taliban om de tafel als zij kan beloven geen aanslagen meer te plegen.

De Taliban wil graag dat alle buitenlandse soldaten het land verlaten. De Afghaanse regering krijgt nu militaire steun van de VS. Zij communiceren nauwelijks met de Taliban, ondanks dat de terreurorganisatie de helft van het land in handen heeft.

Trump ziet graag dat alleen de Taliban verantwoordelijk wordt voor de veiligheid in Afghanistan en hij de Amerikaanse troepen uit het land kan terugtrekken.