In de zuidelijke provincie Zabul in Afghanistan zijn donderdag twintig mensen om het leven gekomen nadat een vrachtwagen met daarin één of meerdere bommen ontplofte. Nog eens 85 mensen raakten gewond. Lokale autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder gaat oplopen, schrijven journalisten van het Afghaanse nieuwsmedium TOLO News op Twitter.

De aanslag zou zijn gepleegd in de buurt van enkele justitiële gebouwen en een ziekenhuis. Voor zover bekend zijn meerdere gebouwen door de ontploffing ingestort. Het hoofd van het lokale politiekorps spreekt van een "enorme ravage".

De Taliban heeft de aanslag opgeëist. In Afghanistan vonden maandag en dinsdag ook al meerdere zelfmoord- en bomaanslagen plaats waarbij bijna honderd mensen om het leven kwamen.

Door de ongeregeldheden is er flinke druk op de vredesbesprekingen tussen de Taliban en de Verenigde Staten komen te staan. De Amerikaanse president Donald Trump wil niet meer om de tafel met de islamitische organisatie voordat er een wapenstilstand komt. Afgelopen week noemde hij de gesprekken "dood".

De Taliban wil dat alle buitenlandse soldaten het land verlaten. De terreurorganisatie beheerst inmiddels de helft van Afghanistan maar communiceert nog niet direct met de door de Verenigde Staten gesteunde Afghaanse regering .

Trump wil dat de Taliban de veiligheid in het land gaat bewaren en ziet graag een einde komen aan de langst durende oorlog van de Verenigde Staten. Eerder wilde hij al 5.400 Amerikaanse soldaten naar huis halen als teken van goede wil.