Het Saoedische ministerie van Defensie heeft woensdag tijdens een persconferentie brokstukken laten zien die afkomstig zouden zijn van Iraanse drones en raketten. Volgens Saoedi-Arabië vormen de wrakstukken "onomstotelijk bewijs" dat Iran achter de aanvallen op Saoedische oliefaciliteiten zat.

Kolonel Turki al-Malki van het Saoedische leger zei dat Iran afgelopen weekend in totaal 25 drones en kruisraketten afvuurde op twee olie-installaties.

Het ministerie van Defensie had voor de persconferentie een groot aantal brokstukken tentoongesteld. Terwijl Malki zich tussen de uitgestalde raketonderdelen voortbewoog vertelde hij dat de brokstukken afkomstig zijn van onbemande Iraanse drones (UAV's) en zogenaamde Ya Ali-kruisraketten. Volgens de Saoedi's worden die wapens gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde.

Iran heeft elke betrokkenheid bij de aanval ontkend. De door Iran gesteunde Houthi-rebellen uit Jemen hebben de aanvallen meermaals opgeëist. De Houthi's deden dit naar eigen zeggen omdat de Saoedi's betrokken zijn bij de burgeroorlog die de rebellen al vier jaar voeren in Jemen.

Saoedi's blij met Amerikaanse steun

Volgens Malki hebben de Houthi's de aanvallen echter opgeëist met als doel om Iran te dekken. Ook zei de kolonel woensdag opnieuw dat de raketten uit het noorden kwamen, uit de richting van Iran.

Eerder deze week hadden de Verenigde Staten al satellietbeelden vrijgegeven waaruit zou blijken dat aan de inslag van de wapens te zien is dat ze vanuit het noordwesten kwamen, uit de richting van Iran en Irak. Het door Houthi's gecontroleerde gedeelte van Jemen ligt in het zuidwesten van de olieraffinaderijen.

Saoedi-Arabië liet weten blij te zijn met de steun van de VS. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde woensdag aan de sancties jegens Iran op te schroeven.

'Olieproductie deze maand weer volledig hersteld'

De olieproductie van Saoedi-Arabië zal eind deze maand waarschijnlijk weer volledig hersteld zijn van de droneaanvallen, zei energieminister Abdulaziz Bin Salman dinsdag. Eerder werd gevreesd dat de olie-installaties maandenlang met productieproblemen zouden kampen.

Het productieverlies door de droneaanvallen op oliefaciliteiten van staatsolieconcern Saudi Aramco in Abqaiq en Khurais bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd.

De top van Saudi Aramco verklaarde dat nog wordt onderzocht wat de kosten van de schade aan de faciliteiten zijn. De al lang geplande beursgang van Saudi Aramco zou binnen twaalf maanden moeten plaatsvinden, afhankelijk van marktomstandigheden. Daarbij zou het staatsoliebedrijf gewaardeerd moeten worden op 2 biljoen dollar (ruim 1,8 biljoen euro).