Robert O'Brien wordt de nieuwe nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat maakte de president woensdag bekend.

O'Brien wordt hiermee de vierde veiligheidsadviseur op rij onder Trump. Hij volgt John Bolton op, die vorige week door de president werd ontslagen.

De veiligheidsadviseur was hiervoor actief als speciale gijzelingengezant bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij onderhandelde namens de Amerikaanse regering bij gijzelingen in het buitenland.

O'Brien werd deze zomer nog door de president naar Zweden gestuurd om te onderhandelen over de vrijlating van Amerikaanse rapper A$AP Rocky, die daar vastzat als verdachte van een mishandeling.

"Ik werk al lang en goed met Robert. Hij zal het geweldig doen", twitterde Trump woensdag.

Vier veiligheidsadviseurs in een paar jaar

De vorige veiligheidsadviseur Bolton werd ontslagen na onenigheid met de president over de veiligheidsaanpak in Venezuela en Noord-Korea.

O'Brien's andere voorgangers, Herbert McMaster en Michael Flynn, waren ook geen lange carrière als veiligheidsadviseur beschoren. McMaster werd ontslagen omdat hij te rigide zou zijn en Flynn omdat hij loog tegen de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI.