De Taliban heeft woensdag in gesprek met BBC News gezegd "open te staan om het vredesoverleg met de Verenigde Staten weer te hervatten". De Amerikaanse president Donald Trump trok eerder deze maand de stekker uit het overleg, nadat de terreurorganisatie had onthuld achter een aanslag te zitten waarbij een Amerikaanse soldaat om het leven kwam.

Volgens woordvoerder en onderhandelaar Sher Mohammad Abbas Stanikzai van de Taliban is het vredesoverleg "de enige wijze waardoor Afghanistan straks vrede kent".

Hij weersprak ook dat zijn organisatie de reden is van het afkappen van de gesprekken. "Zij zeggen dat ze duizenden leden van ons hebben omgebracht. Dan zou één Amerikaanse soldaat niet tot deze reactie moeten leiden. Dan is er geen wapenstilstand van beide kanten."

De terreurorganisatie dreigde eerder deze week nog bijeenkomsten en stembureaus in het land aan te vallen. Dinsdag wist de Afghaanse president Ashraf Ghani nog ternauwernood aan een aanslag te ontsnappen.

Zijn woordvoerder liet eerder weten dat de Afghaanse regering "meer" verwacht van de Taliban om de gesprekken tot een goed einde te brengen. De terreurorganisatie weigert nog steeds direct met de Afghaanse regering te communiceren.

Trump wil wapenstilstand tijdens onderhandelingen

Trump reageerde op de uitspraken van Stanikzai door in een statement te schrijven dat "de VS niet met de Taliban om de tafel wil, zolang er geen wapenstilstand is". Dinsdag kwamen meer dan vijftig mensen om het leven bij diverse aanslagen.

De Amerikaanse president uitte op Twitter al vaker zijn ongenoegen en snapt niet dat de Taliban "tijdens de onderhandelingen alsnog bereid is om onschuldige mensen te vermoorden". De zelfmoord- en bomaanslagen zetten veel druk op de vredesbesprekingen.

De islamitische beweging wil dat alle buitenlandse troepen het land verlaten. Trump wil dat de Taliban, die inmiddels de helft van Afghanistan beheerst, daarvoor de veiligheid in het land gaat bewaren. De Amerikaanse president vindt bovendien dat de terreurorganisatie de vredesbesprekingen moet openen met de door de VS gesteunde regering van Afghanistan.

Als teken van goede wil zouden binnen twintig weken de eerste 5.400 Amerikaanse soldaten worden teruggehaald. Het ruim achttien jaar durende conflict is voor de VS inmiddels de langste oorlog ooit.