Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is Iran verantwoordelijk voor de militaire aanval op olie-installaties in Saoedi-Arabië. Hij ziet dat echter niet als reden om een oorlog te beginnen, zei hij maandag volgens persbureau Reuters.

Op dit moment is er nog een onderzoek gaande naar de mogelijke betrokkenheid van Iran bij de aanvallen. Volgens Trump lijkt het erop dat de droneaanvallen vanuit Iran afkomstig zijn.

Iran ontkent de beschuldigingen, zowel van de Verenigde Staten als van een door Saoedi-Arabië geleide coalitie van landen. "Zulke vruchteloze en blinde beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en betekenisloos", aldus het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Door de aanval op de Saoedische olievelden vrezen mensen voor het uitbreken van een nieuw militair conflict in het Midden-Oosten. Trump benadrukte maandag echter dat de VS dat niet wil. "Ik ben niet iemand die oorlog wil voeren", zei Trump.

De aanval op de olievelden zorgde ervoor dat ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie stil is komen te liggen. Olieprijzen zijn daarom wereldwijd gestegen.

Oliebedrijf Saudi Aramco verwacht nog wekenlang productieproblemen.