De politie in Indonesië heeft bijna tweehonderd mensen opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de enorme bosbranden die in het land woeden. Daarnaast wordt de rol van vier bedrijven onderzocht, aldus woordvoerder van de Indonesische nationale politie Dedi Prasetyo maandag.

Het is niet duidelijk om welke bedrijven het gaat. De verdachten riskeren celstraffen tot tien jaar voor het veroorzaken van de branden.

In het verleden bleek vaak dat boeren en plantagehouders achter de bosbranden zaten, om op die manier plaats te maken voor de landbouw, zo zei ook Prasetyo.

Ruim drieduizend bosbranden op Sumatra en Borneo

Op Sumatra en Borneo bestrijden bijna tienduizend mensen ruim drieduizend brandhaarden. In buurland Maleisië woeden er nog eens zeshonderd.

In zes provincies van Indonesië zijn er grote zorgen over de luchtkwaliteit. Zeker 150.000 mensen zijn de laatste maanden behandeld aan ademhalingsproblemen en duizenden scholen bleven tijdelijk dicht. Voor bewoners is het lastig om van het eiland af te komen doordat vanwege de rookontwikkeling ook honderden vluchten zijn geannuleerd.

Andere plaatsen in Zuidoost-Azië, waaronder het nabijgelegen Singapore, zouden ook grote hinder ondervinden van de ontwikkelde smog. Honderden scholen op het eiland bleven dicht en de luchtkwaliteit wordt als "ongezond" beschouwd.