De olie-installaties in Saoedi-Arabië zijn afgelopen zaterdag getroffen door Iraanse drones, en de aanval is niet uitgevoerd vanuit Jemen. Dat zegt maandag een woordvoerder van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie van landen die strijden tegen de Houthi-rebellen in Jemen.

De woordvoerder zegt dat nu wordt uitgezocht waarvandaan de drones zijn gelanceerd, maar dat het zeker is dat het niet uit Houthi-gebied is. De leiding van de Houthi-rebellen in Jemen liet eerder weten de branden bij de olie-installaties te hebben veroorzaakt door tien aanvalsdrones richting de oliefabrieken te sturen. De Houthi's deden dit naar eigen zeggen omdat de Saoedi's betrokken zijn bij de burgeroorlog die de rebellen al vier jaar voeren in Jemen.

Olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door vermoedelijk meerdere drones getroffen. Eerder hadden de Verenigde Staten, die de internationale coalitie steunen, al satellietbeelden vrijgegeven waaruit zou blijken dat de installaties tenminste negentien keer zouden zijn getroffen. Volgens overheidsmedewerkers is aan de inslag van de wapens te zien dat ze vanuit het noordwesten komen, uit de richting van Iran en Irak. Het door Houthi's gecontroleerde gedeelte van Jemen ligt in het zuidwesten van de olieraffinaderijen.

Satellietbeeld van de Abqaiq-raffinaderij, vrijgegeven door de Verenigde Staten. (Foto: DigitalGlobe)

'Schuld ligt bij Iran'

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Kelly Craft heeft maandag aan de leden van de Veiligheidsraad laten weten dat de aanwijzingen sterker worden dat Iran achter de aanvallen zit. "Als dat vast is gesteld, zullen we met onze bondgenoten overleggen hoe we verder gaan op een verantwoorde manier", aldus Craft.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo legde al eerder de schuld bij Iran, overigens ook zonder bewijzen te leveren. "Tussen alle oproepen voor de-escalatie heeft Iran een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld gelanceerd", zei hij zaterdag op Twitter. Ook schrijft hij dat Teheran "achter bijna honderd aanvallen op Saoedi-Arabië zit", terwijl president Rouhani en minister Zarif doen alsof ze diplomatie bedrijven".

De Amerikaanse president Donald Trump noemde Iran niet bij naam in een tweet afgelopen zondag, maar suggereerde wel een militaire aanval zodra duidelijk was wie de aanslagen hebben gepleegd.

'Blinde beschuldigingen zijn onbegrijpelijk'

Iran wijst de beschuldigingen van de hand. "Zulke vruchteloze en blinde beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en betekenisloos", aldus het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Irak wordt eveneens als mogelijke dader genoemd door Saoedische en Amerikaanse regeringsmedewerkers. Ook dit land ontkent betrokkenheid.

Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, halveerde zijn olieproductie. Daardoor is de prijs van ruwe olie aan het begin van de handelsdag maandag in Azië met meer dan 10 procent gestegen.