De Amerikaanse opperrechter Brett Kavanaugh ligt weer onder vuur vanwege vermeend seksueel wangedrag. Verslaggevers van The New York Times publiceerden zondag een artikel op basis van een boek dat zij binnenkort uitbrengen. Het werk bevat nieuwe getuigenverklaringen over incidenten waar Kavanaugh bij betrokken zou zijn geweest.

Een oud-studiegenoot van Yale University stelt dat Kavanaugh op een studentenfeestje zijn penis in haar hand heeft gedrukt. Het voorval zou zijn gerapporteerd aan de FBI en de Senaat, maar niet zijn onderzocht.

Onderzoekers van de Senaat konden het verhaal niet bevestigd krijgen, maar volgens de verslaggevers van The New York Times zouden zeker zeven mensen al jarenlang van het incident weten.

Volgens de krant heeft de advocaat van de vrouw een lijst met zeker 25 namen overhandigd aan de FBI. Het gaat daarbij om mensen die het voorval kunnen bevestigen. Toch zou de FBI geen niemand van hen hebben ondervraagd.

De oud-studiegenoot van Kavanaugh zelf wilde niet worden geïnterviewd voor het boek. Ook konden andere oud-studiegenoten van Kavanaugh zich het voorval niet herinneren.

Kavanaugh werd beëdigd door een nipte meerderheid

Ondanks beschuldigingen van seksueel wangedrag stemde in oktober 2018 een nipte meerderheid in de Senaat voor de beëdiging van Kavanaugh in het Hooggerechtshof. Vier vrouwen hadden eerder ten overstaan van een Senaatscommissie een getuigenis afgelegd.

De rechter zou in de jaren tachtig dronken een aantal keer vrouwen hebben betast en zijn geslacht in het gezicht van vrouwen hebben geduwd. Kavanaugh ontkent dit.

Democraten willen dat Kavanaugh aftreedt

Democraten riepen toen al op om Kavanaugh niet te beëdigen. De Republikeinen spraken van een door de Democraten georkestreerde poging tot karaktermoord. De Amerikaanse president Donald Trump bleef zijn kandidaat steunen.

Ook zondag reageerde Trump via Twitter direct op de nieuwe aantijgingen van The New York Times. Hij sprak van "ongelooflijke leugens" en "valse beschuldigingen". "Wanneer stopt het een keer?", vroeg hij zich hardop af. De president wil dat de rechter de journalisten aanklaagt voor smaad. Kavanaugh zelf heeft overigens nog niet gereageerd.

Democraten reageerden zondag echter furieus op de nieuwe beschuldigingen. Diverse prominente Demoraten, zoals Bernie Sanders, Kamala Harris en Elizabeth Warren, eisen dat Kavanaugh aftreedt.

Verbetering: De New York Times heeft later in een aanvulling op het artikel laten weten dat het vermeende slachtoffer niet voor het boek geïnterviewd wilde worden en dat andere oud-studiegenoten van Kavanaugh zich het voorval niet konden herinneren. Die aanvulling is door ons ook doorgevoerd in dit artikel.