De door orkaan Dorian getroffen Bahama's hebben zaterdag te maken met veel regen en harde wind. De tropische storm Humberto trekt momenteel langs de eilandenstaat ten zuiden van de Verenigde Staten.

Tot en met maandag kan tot 15 centimeter regen vallen op noordwestelijke eilanden, die nog overhoop liggen vanwege de zware orkaan begin deze maand. De storm gaat gepaard met windsnelheden tot 85 kilometer per uur.

Mogelijk wordt Humberto, die richting de Verenigde Staten trekt, later dit weekend een orkaan. Humberto zal volgens Amerikaanse meteorologen geen gevaarlijke overstromingen veroorzaken, maar kan wel problematisch zijn voor de hulpverlening op de eilanden.

Naast hulporganisaties zijn honderden Nederlandse militairen ter plaatse om noodhulp te verlenen. Als gevolg van orkaan Dorian zijn vele duizenden gebouwen verwoest of beschadigd. Zeventigduizend inwoners van de eilandenstaat hebben onderdak, eten, drinkwater en medicijnen nodig.

Het officiële dodental ligt momenteel op vijftig. De autoriteiten verwachten dat meer mensen zijn omgekomen. Er worden nog altijd honderden mensen vermist. Het is mogelijk dat deze mensen in een noodopvang zitten.

VN-secretaris-generaal onder indruk van verwoesting

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is zaterdag in een Nederlandse Cougar-helikopter over Abaco gevlogen, een van de door orkaan Dorian getroffen eilanden. Ad van de Sande, commandeur van de Nederlandse missie op de Bahama's, begeleidde Guterres op deze ronde om het eiland.

Guterres noemt de verwoesting die de orkaan heeft aangericht indrukwekkend, meldt Van de Sande. "Dat sluit aan bij mijn eigen indrukken en dat geeft precies aan waarom we hier nodig zijn."

"De Nederlandse militairen zijn volop bezig met het verlenen van noodhulp en dat duurt echt nog wel een paar dagen. Daarna moet de wederopbouw op de Bahama's beginnen. Die gaat echt lang duren."

Eerste Nederlandse militairen woensdag aangekomen

Woensdag werd een eerste groep Nederlandse militairen vanaf het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt met Cougar-helikopters aan land gezet op Abaco. Momenteel zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee ter plaatse.

Inmiddels is de haven opgeruimd, leveren generatoren stroom op plaatsen waar mensen samenkomen en zijn daken hersteld, vertelt Van de Sande.

Door Humberto kunnen Nederlandse boten niet met goederen en personeel van de Johan de Witt naar het eiland varen. In plaats van de boten in te zetten bij het eiland, vliegen nu twee Cougar-helikopters af en aan. Ze vervoerden tot nu toe onder meer duizenden liters diesel en benzine, rollen dakbedekking, 450 kilo rijst en duizend liter water.

Van de Sande hoopt de boten zondag weer te kunnen gebruiken, want daarin kunnen grotere voorraden en ook zeilen, tenten en constructiemateriaal naar de wal worden gebracht.