In een stadion in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare hebben Afrikaanse staatshoofden, nabestaanden, aanhangers en militairen zaterdag afscheid genomen van oud-president Robert Mugabe. Hoewel de uitvaartdienst zaterdag al plaatsvond, laat zijn daadwerkelijke begrafenis nog ongeveer een maand op zich wachten.

Afgelopen week steggelden de regering en Mugabes nabestaanden over zijn laatste rustplaats. Huidig president Emmerson Mnangagwa en zijn partij wilden Mugabe graag begraven op de heldenbegraafplaats in Harare, terwijl Mugabes vrouw (rechts op de foto) en andere familieleden meer heil zagen in een laatste rustplaats in zijn geboortestad. Uiteindelijk trok de familie aan het kortste eind. (Foto: Reuters)

President Mnangagwa liep achter de kist met daarin Mugabes lichaam aan terwijl die het nationale sportstadion in Harare werd binnengerold. (Foto: Reuters)

Op een podium vol bloemen namen Afrikaanse staatshoofden afscheid van de oud-president, gevolgd door Mugabes vrouw (op de foto) en kinderen. (Foto: Reuters)

Het station met 60.000 zitplekken was slechts voor de helft gevuld. Een fanfare zorgde voor de muzikale omlijsting en er werd gezongen en gedanst. (Foto: Reuters)

"Een grote boom van Afrika is neergekomen. Afrika huilt vandaag", zei president Mnangagwa in een speech. "Wij, achterblijvers, zullen zijn rijke, dappere, uitdagende en inspirerende stem blijven horen, die ons aanmoedigt en waarschuwt om waakzaam en slim te zijn." (Foto: Reuters)

Toen de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa het podium betrad voor zijn toespraak, werd hij met boegeroep ontvangen vanwege xenofobe aanvallen eerder deze maand in Zuid-Afrika. Bij die aanvallen waren voornamelijk de winkels van migranten uit andere Afrikaanse landen het doelwit. (Foto: Reuters)

Andere hoogwaardigheidsbekleders die de uitvaart bijwoonden, waren onder anderen de Keniaanse president Kenyatta (foto), oud-president Zuma van Zuid-Afrika en president Theodore Obiang Nguemae van Equatoriaal-Guinea. (Foto: Reuters)

Ogenschijnlijk overmand door verdriet moest een aanhanger van Mugabe op een brancard het stadion uitgedragen worden om medische verzorging te krijgen. (Foto: Reuters)