De nieuwe regering van Italië heeft zaterdag een Frans schip met migranten aan boord toestemming gegeven om aan te meren bij het eiland Lampedusa. Hiermee doorbreekt de regering het beleid van haar voorganger, die geen toestemming aan dergelijke schepen gaf.

Het gaat om de Ocean Viking, een schip van de hulporganisaties SOS Mediterranee en Artsen zonder Grenzen. Het schip had 82 migranten die enkele dagen geleden werden gered bij de Libische kust aan boord.

De organisaties zeiden zaterdag dat ze groen licht hadden gekregen om aan te meren. Lokale autoriteiten hebben dit bevestigd.

De nieuwe regering van Italië werd dinsdag beëdigd en beloofde een nieuwe aanpak voor de verschillende schepen op de Middellandse Zee. De schepen werden veelal geweerd door autoriteiten, maar meerden vaak alsnog illegaal aan.

Premier Giuseppe Conte zei zaterdag dat "verschillende EU-landen" hadden laten weten dat zij bereid zijn om bootvluchtelingen aan boord van de Ocean Viking op te vangen. Zaterdag werd bekend dat Duitsland bereid is om 25 procent van de bootvluchtelingen die in Italië aankomen op te nemen.

Voormalige vicepremier hard voor reddingsschepen

Voormalig vicepremier en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de rechts-radicale partij Lega introduceerde tijdens zijn ambt harde veiligheidsmaatregelen.

Schepen zoals Ocean Viking werden geweerd uit Italiaanse wateren. Als een schip die toch betrad, riskeerde het inbeslagname en boetes van tot 1 miljoen euro.

Nieuwe coalitie waarschijnlijk milder over migratie

Salvini verloor zijn positie in augustus, toen hij een motie van wantrouwen tegen premier Conte indiende. Hij wilde niet meer met de Vijfsterrenbeweging samenwerken in de coalitie en probeerde nieuwe verkiezingen af te dwingen.

Het lukte de Vijfsterrenbeweging om samen met de centrumlinkse Democratische Partij een nieuwe coalitie te vormen. Naar verwachting zou dit betere banden met de Europese Unie opleveren, evenals een milder migratiestandpunt.