Alle zes bemanningsleden van het schip dat vorige week in de Amerikaanse staat Californië in brand vloog, sliepen tijdens het uitbreken van de brand. Dat blijkt vrijdag uit nader onderzoek van de National Transportation Safety Board, het Amerikaanse agentschap dat onderzoek doet naar ongelukken.

Het schip The Conception vatte maandagochtend vlak bij Santa Cruz Island vlam. Er lagen 34 mensen benedendeks te slapen. Geen van hen overleefde de brand op het schip.

De vijf bemanningsleden, inclusief de kapitein, die de brand wél overleefden, sliepen in een kamer op het bovendek. Een van hen werd wakker door het geluid van naderende vlammen, waarschuwde zijn collega's en verstuurde een alarmsignaal naar de kustwacht.

Daarna probeerde het vijftal nog de 33 passagiers en hun andere collega te bereiken, maar de pogingen bleken tevergeefs.

Het vaartuig zou geen sprinklerinstallatie hebben gehad, maar die hoefde het schip volgens de maritieme wetgeving ook niet te hebben, aldus de Amerikaanse kustwacht. De kustwacht meldde eerder dat het schip aan alle eisen voldeed.

Uit nader onderzoek is nu wel gebleken dat ook de zes op het moment van de brand aanwezige bemanningsleden lagen te slapen. Dat is echter niet toegestaan. Volgens CBS News moet op een boot als The Conception altijd een bemanningslid wakker zijn om de wacht te houden.