De onlangs overleden Zimbabwaanse oud-president Robert Mugabe wordt niet begraven op een heldenbegraafplaats. Dat werd donderdag bekend na een conflict tussen de regering en de familie Mugabe over de laatste rustplaats van de vorige week overleden oud-dictator.

De huidige president Emmerson Mnangagwa en zijn partij wilden Mugabe graag begraven op een erebegraafplaats voor de helden van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsstrijd. De familie Mugabe wil echter dat hij in het familiegraf in zijn geboortestad wordt begraven.

Volgens de familieleden van Mugabe gaat een heldenbegrafenis in tegen de wens van de voormalige president. Zij zien dit als een soort laatste steek onder water van president Mnangagwa, die volgens Mugabe met anderen samenspande om zijn presidentschap af te pakken.

Voormalig staatshoofd wordt in besloten kring begraven

Wel zal het lichaam van Mugabe donderdag worden opgebaard in een stadion in de hoofdstad Harare, waar inwoners van Zimbabwe afscheid van hem kunnen nemen.

Volgens een vertegenwoordiger van de familie zal het voormalige staatshoofd volgende week in besloten kring worden begraven.