31 pelgrims zijn dinsdag omgekomen bij de Ashura-herdenking in de Iraakse stad Karbala. Ze werden in een grote menigte doodgedrukt en overlopen, nadat een voetpad gedeeltelijk was ingestort.

Volgens het Iraakse ministerie van Gezondheid zijn er ook meer dan honderd gewonden gevallen.

Het incident vond plaats bij de Imam Hoesseinmoskee die ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bagdad ligt. Veel islamitische pelgrims maken tijdens Ashura een tocht naar de moskee.

Door de grote toeloop van mensen stortte een voetpad in, waarna mensen in paniek wegvluchtten. In het gedrang dat daarbij ontstond, kwamen de slachtoffers in de verdrukking of werden ze onder de voet gelopen.

Tijdens Ashura, op de tiende dag van de eerste maand van de islamitische kalender, herdenken soennitische moslims de uittocht van de Israëlieten uit Egypte onder leiding van de profeet Musa (Mozes in de Bijbel).

Onder de slachtoffers zijn echter voornamelijk sjiieten, die zich bij de moskee hadden verzameld om de martelaarsdood van Imam Hoessein, een kleinzoon van de profeet Mohammed naar wie het gebedshuis vernoemd is, te herdenken.