Nigeria zal de komende periode ongeveer zeshonderd Nigerianen vanuit Zuid-Afrika repatriëren na de onrust in het land, zo meldt AFP maandag. Er zijn al meerdere doden gevallen bij protesten waarbij migranten, vooral van Nigeriaanse afkomst, slachtoffer zijn geworden.

Zuid-Afrika heeft eerder al besloten de ambassade in Nigeria tijdelijk te sluiten. Ook houden sommige winkels uit voorzorg de deuren dicht.

De verhoudingen tussen de landen staan op scherp na de onrust in Zuid-Afrika. Bij het aanhoudende geweld, dat onder meer is ontstaan door de armoede onder sommige groepen, zijn vooral Nigeriaanse migranten slachtoffer geworden.

Zeker tien mensen zouden zijn omgekomen bij het geweld in Zuid-Afrika, dat onder meer in Johannesburg plaatsvindt. De burgemeester van Johannesburg Herman Mashaba zei dat de rellen overeenkomen met eerdere ongeregeldheden. Hij noemt die het resultaat van een groeiende vijandigheid jegens migranten.

Als gevolg van het geweld in Zuid-Afrika zijn ook in Nigeria ongeregeldheden uitgebroken. Diverse bedrijven die in Zuid-Afrikaanse handen zijn werden bestormd. Tientallen mensen zitten nog vast op verdenking van het uitvoeren van plunderingen.