Saoedi-Arabië wil uranium gaan winnen en verrijken voor het nieuwe nucleaire energieprogramma, meldt prins Abdulaziz Bin Salman, de nieuwe Saoedische minister van Energie, maandag op een conferentie in Abu Dhabi. Het land wil zijn nieuwe programma beginnen met de bouw van twee kernreactoren.

Abdulaziz Bin Salman is de zoon van de Arabische koning Salman Bin Abdulaziz. Hij werd zondag benoemd tot minister van Energie. Saoedi-Arabië beweert het uranium voor nucleaire energie "vreedzaam" te willen gebruiken. Verrijkt uranium kan echter ingezet worden voor zowel kernreactoren als kernwapens.

Met het verrijken van uranium wil Saoedi-Arabië alle stappen in de productie van kernenergie zelf gaan uitvoeren.

De benodigde aanbestedingen moeten gedaan worden in 2020 en Saoedi-Arabië is in gesprek met bedrijven uit de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Korea, China en Frankrijk om het project mogelijk te maken.

Als Amerikaanse bedrijven willen meewerken aan het project, moet Saoedi-Arabië wel een akkoord ondertekenen voor het vredig gebruik van kerntechnologie.

Het Arabische land wil echter geen contract ondertekenen dat hen verbiedt om uranium te verrijken of om gebruikte grondstoffen te hergebruiken. Dit zijn technieken die ook gebruikt kunnen worden om wapens te maken.

Saoedi-Arabië wil kernwapens produceren als Iran dat doet

Daarnaast zijn er zorgen over de plannen van Saoedi-Arabië, omdat kroonprins Mohammed Bin Salman in 2018 zei dat als Iran weer kernwapens gaat produceren, Saoedi-Arabië dat ook wil gaan doen.

Iran kondigde vorige week aan nieuwe centrifuges te bouwen om uranium te verrijken. Hiermee wijkt het land steeds verder af van de atoomafspraken uit 2015, waarin stond dat het bij slechts twee kerncentrales een verouderde verrijkingscentrifuge mocht hebben.

Iran beweert alleen energie op te willen wekken met het uranium, maar vooral de Verenigde Staten betwijfelen dit.

Turkije zegt ook kernwapens te willen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei vorige week woensdag dat Turkije kernwapens wil. Erdogan suggereerde tijdens een conferentie dat het land serieuze plannen heeft of zelfs al bezig is met het ontwikkelen van kernwapens.

"Veel ontwikkelde landen hebben raketten met kernkoppen", aldus Erdogan. "Maar ze zeggen allemaal dat ik dat niet mag. Dat accepteer ik niet."