Inwoners van de Bahama's die alles hebben verloren door de orkaan Dorian, proberen de zwaarst getroffen eilanden te verlaten. Helikopters, vliegtuigen en boten worden ingezet om mensen te evacueren. Zaterdag kwam de eerste grote groep van 1.100 vluchtelingen per cruiseschip aan in de Amerikaanse staat Florida.

De orkaan heeft een ongekende ravage aangericht in de eilandenstaat. Vooral de Abaco-eilanden zijn zwaar getroffen. In hoofdstad Nassau arriveerden vrijdag al zo'n 260 inwoners van die eilanden.

De gevluchte inwoners omschrijven de zware omstandigheden waar achterblijvers mee te maken hebben, zoals de groeiende hopen afval en de geur van lichamen die nog geborgen moeten worden.

De 42-jarige ondernemer Thomas Stubbs uit Freeport, een van de elfhonderd mensen aan boord van het cruiseschip, vertelde dat hij binnen enkele dagen weer naar huis wil. De man wil bouwmaterialen inslaan om de huizen van tientallen vrienden en familieleden te herbouwen. "Ik heb veel, heel veel, verloren. Maar ik kom terug."

Ook andere opvarenden rekenen niet op een lang verblijf in de Verenigde Staten. De dertigjarige Lanell Andrews vertelde dat ze kinderen naar familieleden brengt. Daarna wil ze terugkeren om haar huis te repareren.

Vrienden, familieleden, medisch personeel en vrijwilligers stonden de vluchtelingen op te wachten in de haven. Ook stond een rij blauwe bussen klaar.

Mogelijk duizenden mensen vermist op de eilanden

Functionarissen zeggen dat honderden of zelfs duizenden mensen worden vermist. Op een speciale website waar mensen namen van vermiste geliefden kunnen doorgeven, staan inmiddels al bijna zevenduizend personen gemeld.

Het dodental door de orkaan staat officieel op 43. Er vielen minstens 35 doden op de Abaco-eilanden en acht op Grand Bahama. In de stad Freeport op dat eiland hebben zich duizenden mensen verzameld bij de haven in de hoop naar Florida te kunnen varen.

De Verenigde Naties (VN) schatten dat zo'n zeventigduizend mensen noodhulp nodig hebben nu de storm huizen, infrastructuur en bedrijven heeft verwoest.

Vliegtuig filmt verwoesting op Bahama's na orkaan Dorian
58
Vliegtuig filmt verwoesting op Bahama's na orkaan Dorian

Noodhulp komt op gang, Dorian zwaarste orkaan ooit in gebied

De noodhulp voor inwoners is deze week op gang gekomen, meldde het Rode Kruis vrijdag. Medewerkers van de hulporganisatie hebben op Abaco met veel mensen gesproken, die hun huis en naaste familieleden hebben verloren.

Dorian was de zwaarste orkaan die het Caribische gebied ooit heeft getroffen. De orkaan kwam aan land als een van de vijfde categorie en is met windstoten tot 300 kilometer per uur zo'n 48 uur boven de eilanden blijven hangen.

Vanuit Panama zijn vanaf donderdag vliegtuigen met hulpgoederen naar het getroffen gebied gevlogen.

Nederland stuurt nog eens 84 mariniers voor noodhulp

Nederland heeft zaterdag nog eens 84 mariniers, van het 21e Raiding Squadron, naar het Caribisch gebied gestuurd om noodhulp te bieden. Deze mariniers zijn permanent beschikbaar voor spoedinzet in binnen- of buitenland.

In totaal zijn er straks ongeveer 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee in de Bahama's om hulp te bieden. Ook zijn er Duitse en Franse militairen aanwezig.