Nog eens 84 extra mariniers vertrekken zaterdagmiddag naar het Caribisch gebied om noodhulp te bieden aan mensen die getroffen zijn door de orkaan Dorian op de Bahama's, meldt het ministerie van Defensie. De mariniers maken deel uit van het 21e Raiding Squadron van het Korps Mariniers en zijn permanent beschikbaar voor spoedinzet in binnen- of buitenland.

Ze vliegen vanaf de Vliegbasis Eindhoven met een KDC-10-transportvliegtuig van de luchtmacht naar Sint-Maarten. Daar gaan ze aan boord van het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt, dat samen met Zr.Ms. Snellius gereed wordt gemaakt voor noodhulp.

Door de orkaan zijn zeker 43 mensen om het leven gekomen. Verwacht wordt dat het dodental op de Bahama's nog sterk zal toenemen. Duizenden inwoners worden nog vermist, getuige de oproepen van hun familieleden.

In totaal zijn er met de extra mariniers straks circa 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee bezig met de noodhulp aan de Bahama's.

Verder zijn er vijftig Franse en vijftig Duitse militairen aan boord van de Johan de Witt. Zij waren betrokken bij de noodhulpoefening Caribbean Coast, maar die oefening maakt nu plaats voor daadwerkelijke humanitaire hulp.

Vliegtuig filmt verwoesting op Bahama's na orkaan Dorian
58
Vliegtuig filmt verwoesting op Bahama's na orkaan Dorian

Amfibisch transportschip speelt meerdere rollen

De Johan de Witt is een amfibisch transportschip dat dienst kan doen als haven, vliegveld en opslagplaats ineen. Zo heeft het schip een groot dek voor voertuigen en hulpgoederen, ruimte voor medisch personeel van de landmacht en een inwendig dok waar boten in en uit kunnen varen. Daarnaast zijn er onder meer twee Cougar-helikopters aan boord, een marinierseenheid met diverse landingsvaartuigen, landmachtmilitairen van de genie en twee duikteams.

De Snellius is uitgerust met geavanceerde sonarapparatuur om onderwaterschade en scheepswrakken en andere blokkades in kaart te brengen. Het schip kan worden ingezet bij het weer toegankelijk maken van de havens op de Bahama's.

Tienduizenden mensen in acute nood

70.000 mensen op de Abaco-eilanden en Grand Bahama hebben direct hulp nodig. Dorian zou voor ruim 6 miljard euro aan materiële schade hebben aangericht op de eilandengroep.

De VN heeft 5,4 miljoen dollar (zo'n 4,9 miljoen euro) vrijgemaakt om de Bahama's te hulp te schieten. Ook worden er 720.000 kant-en-klaarmaaltijden naar het rampgebied gestuurd.

Dorian was de zwaarste storm die de Caribische eilandengroep ooit heeft meegemaakt. De orkaan van de vijfde categorie kwam zo ongeveer tot stilstand boven de Abaco-eilanden en Grand Bahama in het noorden van het land. Met windstoten tot 300 kilometer per uur hield de orkaan bijna 48 uur lang huis en werden de eilanden in puin gelegd.

Ook schade en slachtoffers in VS

Dorian is inmiddels afgezwakt van de vijfde tot de eerste categorie en gaat met windsnelheden van 150 kilometer per uur richting het noordoosten van de Verenigde Staten.

Op de eilandengroep Outer Banks vlak voor de kust van North Carolina zou de meeste schade zijn aangericht; het oog van Dorian bleef enige tijd boven de eilanden hangen.

Zeker achthonderd inwoners zouden door ernstige overstromingen gevangen zitten in hun eigen huis. "Zij hebben dringend hulp nodig", zei gouverneur Roy Cooper.