De 34 mensen die tijdens een brand op een schip voor de kust van de Amerikaanse staat Californië om het leven zijn gekomen, zijn vermoedelijk al voordat de vlammen het slaapvertrek bereikten gestikt door de rook. Dat heeft de sheriff vrijdag meegedeeld op basis van de eerste bevindingen van de schouwarts.

Het schip The Conception vatte maandagochtend (lokale tijd) vlak bij Santa Cruz Island vlam. De 34 mensen lagen benedendeks te slapen. 33 lichamen zijn inmiddels geborgen, één stoffelijk overschot wordt nog vermist.

Het vaartuig zou geen sprinklerinstallatie hebben gehad, maar dat hoefde het volgens de maritieme wetgeving ook niet te hebben, aldus de Amerikaanse kustwacht.

Vijf bemanningsleden, onder wie de kapitein, probeerden de passagiers nog te redden, door via een raam naar binnen te komen. Dat lukte echter niet, maar volgens onderzoekers had dat ook niet meer uitgemaakt.

Het bedrijf Truth Aquatics, dat het schip bezat, zegt dat de boot "zeewaardig" was en dat er voldoende personeel en uitrusting aan boord was. De eigenaren achten zichzelf niet aansprakelijk voor het incident en willen dat bewijzen door middel van een rechtszaak. Ook vrezen ze voor schadeclaims van familieleden van de slachtoffers.

Kustwacht deelt beelden van fatale scheepsbrand in Californië
52
Kustwacht deelt beelden van fatale scheepsbrand in Californië