Op de website Dorian People Search Bahamas, waar mensen namen van vermiste geliefden kunnen doorgeven, staan de namen van bijna zevenduizend personen, schrijft NBC News zaterdag. Het dodental in de nasleep van orkaan Dorian is opgelopen tot 43.

Volgens woordvoerders van de Bahamaanse regering zijn nog honderden tot duizenden mensen vermist. Er wordt rekening gehouden met een extreem slecht scenario waarin de komende tijd nog een "schrikbarend groot" aantal lichamen gevonden wordt.

"Mensen moeten zich voorbereiden op onvoorstelbaar slecht nieuws over het dodental", aldus gezondheidsminister Duane Sands.

70.000 mensen op de Abaco-eilanden en Grand Bahama hebben direct hulp nodig. Dorian zou voor ruim 6 miljard euro aan materiële schade hebben aangericht op de eilandengroep.

De VN heeft 5,4 miljoen dollar (zo'n 4,9 miljoen euro) vrijgemaakt om de Bahama's te hulp te schieten. Ook worden er 720.000 kant-en-klaarmaaltijden naar het rampgebied gestuurd.

Zwaarste storm die Caribische eilandengroep ooit trof

Dorian was de zwaarste storm die de Caribische eilandengroep ooit heeft meegemaakt. De orkaan van de vijfde categorie kwam zo ongeveer tot stilstand boven de Abaco-eilanden en Grand Bahama in het noorden van het land.

Met windstoten tot 300 kilometer per uur hield de orkaan bijna 48 uur lang huis en werden de eilanden in puin gelegd. Dorian is inmiddels afgezwakt van de vijfde tot de eerste categorie en gaat met windsnelheden van 150 kilometer per uur richting het noordoosten van de Verenigde Staten.

Gebouw drijft weg na hevige regenval door orkaan Dorian in VS
43
Gebouw drijft weg na hevige regenval door orkaan Dorian in VS

Dorian afgezwakt tot storm van eerste categorie

Weerexperts zeggen dat Dorian nog veel meer schade had kunnen aanrichten in de zuidoostelijke staten van de VS. Vooralsnog zijn er vier mensen om het leven gekomen en zaten ruim 250.000 huishoudens zonder stroom.

Op de eilandengroep Outer Banks vlak voor de kust van North Carolina zou de meeste schade zijn aangericht; het oog van Dorian bleef enige tijd boven de eilanden hangen.

Zeker achthonderd inwoners zouden door ernstige overstromingen gevangen zitten in hun eigen huis. "Zij hebben dringend hulp nodig", aldus gouverneur Roy Cooper.