Orkaan Dorian heeft ook in de Verenigde Staten zijn eerste dodelijke slachtoffers geëist. Het gaat om vier personen. In de Bahama's zijn tot nu toe dertig mensen omgekomen door het natuurgeweld. De Bahamaanse minister van Gezondheid Duane Sands vreest een "schrikbarend hoog" dodental.

"Mensen moeten zich voorbereiden op onvoorstelbaar slecht nieuws over het dodental", aldus Sands.

Veel mensen op de eilandengroep worden nog vermist. De eilanden zijn grotendeels in puin gelegd. Volgens een eerste schatting bedraagt de schade ruim 6 miljard euro.

Vlak voordat Dorian de VS bereikte, werd de storm krachtiger. Inmiddels is Dorian afgezwakt tot een orkaan van de eerste categorie, met windsnelheden van ongeveer 150 kilometer per uur.

Op de Bahama's was Dorian nog een storm van de vijfde en zwaarste categorie met windsnelheden van 300 kilometer per uur. De Nederlandse marine maakte donderdag bekend dat twee schepen met hulpgoederen vanaf Sint-Maarten naar de eilandengroep worden gestuurd.

250.000 woningen en bedrijven zonder stroom in zuidoosten VS

Voor zover bekend zaten vrijdag 250.000 woningen en bedrijven in het zuidoosten van de VS zonder stroom, maar valt de schade enigszins mee. Zo'n anderhalf miljoen geëvacueerde inwoners van Georgia, North Carolina en South Carolina mogen inmiddels weer naar huis.

Op de eilandengroep Outer Banks vlak voor de kust van North Carolina wordt wél gevreesd voor forse schade. Het oog van Dorian hangt momenteel in de buurt van het oostelijkste punt van de Amerikaanse staat. De orkaan verplaatst zich langzaam, waardoor Dorian veel tijd heeft om schade aan te richten.

Volgens het Amerikaanse nationale orkaancentrum gaat Dorian verder over zee en komt de storm pas bij Canada weer aan land.

Orkaan Dorian richt grote schade aan in Verenigde Staten
55
Orkaan Dorian richt grote schade aan in Verenigde Staten