De Amerikaanse eigenaren van de boot waarop maandag brand uitbrak waardoor 34 mensen om het leven kwamen, zijn een rechtszaak gestart om schadeclaims te voorkomen, schrijft persbureau AFP vrijdag. Het bedrijf vreest aansprakelijk te worden gesteld door familieleden van de slachtoffers.

Het bedrijf Truth Aquatics, dat het schip Conception bezat, zegt dat de boot "zeewaardig" was en dat er voldoende personeel en uitrusting aan boord waren. De eigenaren achten zichzelf daarom niet aansprakelijk voor het incident.

Ook de Amerikaanse kustwacht liet al in een eerder stadium weten dat het schip "aan alle regels voldeed". Het vaartuig zou geen sprinklerinstallatie hebben gehad, maar dat hoeft volgens de maritieme wetgeving niet.

Volgens een advocaat die vaker slachtoffers bij maritieme rechtszaken bijstaat, moeten de familieleden van de slachtoffers reageren op de rechtszaak "hoewel zij nog volop in hun rouwproces zitten".

Meerdere middelbare scholieren omgekomen

De dodelijke slachtoffers lagen allen op het moment van de brand (3.00 uur lokale tijd) benedendeks te slapen. Meerdere middelbare scholieren konden niet meer ontkomen aan de vlammenzee en ook een gezin van vijf overleefde de brand niet.

Bemanningsleden die wél wakker waren op het moment van de brand probeerden de slapende passagiers en een collega nog te redden, melden detectives die het incident onderzoeken.

Eén bemanningslid sprong vanaf de brug richting het benedendek en brak daarbij zijn been. Voordat hij de passagiers kon bereiken, werd hij teruggedreven door vlammen.

Drie andere bemanningsleden en de kapitein probeerden door ramen nog naar binnen te komen, maar slaagden hier niet in. Uiteindelijk sprong het vijftal het water in. Later zouden ze in een roeiboot nog tevergeefs hebben gezocht naar overlevenden.

Kustwacht deelt beelden van fatale scheepsbrand in Californië
52
Kustwacht deelt beelden van fatale scheepsbrand in Californië