In het bijzijn van de Italiaanse president Sergio Mattarella is donderdag een nieuw kabinet beëdigd. Het land krijgt een nieuwe regering omdat de vorige viel als gevolg van een politieke crisis.

Giuseppe Conte, die opnieuw de functie van premier op zich neemt, en veertien ministers zijn beëdigd in het presidentiële paleis in Rome. De politici zijn afkomstig van de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de centrumlinkse Democratische Partij (PD).

De partijen wisten vorige week met een akkoord een einde te maken aan de door Lega-leider Matteo Salvini veroorzaakte crisis. De politicus wilde nieuwe verkiezingen afdwingen omdat zijn rechts-populistische partij goede resultaten boekte in de peilingen.

Salvini had een motie van wantrouwen tegen Conte ingediend en aangekondigd dat zijn partij niet meer met M5S wilde samenwerken. Conte, die in mei vorig jaar als compromis tussen de twee partijen als premier werd aangesteld, besloot vervolgens zijn functie neer te leggen.

President Mattarella gaf de partijen tijd om een nieuwe coalitie te vormen, omdat hij het ontbinden van het parlement als laatste optie zag.

De onverwachte coalitie tussen de M5S en PD levert naar verwachting betere banden met de Europese Unie en een milder migratiestandpunt op. Salvini heeft als oppositielid stevige kritiek op de samenwerking geuit.