De Amerikaanse president Donald Trump toonde woensdag een kaart met het voorspelde traject van orkaan Dorian die zo is aangepast dat ook de staat Alabama in het gebied ligt dat mogelijk zou worden getroffen. Het lijkt er sterk op dat de baan met viltstift is aangepast. Trump kreeg eerder kritiek omdat hij ten onrechte Alabama als risicogebied had aangemerkt.

In een video die woensdag door het Witte Huis is verspreid, geeft Trump een update van de situatie rond orkaan Dorian die op weg is naar de zuidoostkust van de Verenigde Staten.

Op de kaart die Trump in het begin van de video laat zien, is te zien dat Florida midden in de voorspelde baan van de orkaan ligt. Met zwarte viltstift is die baan ogenschijnlijk uitgebreid, zodat ook de naastgelegen staat Alabama eronder valt.

Op de originele kaart van de federale organisatie NOAA, waar de Amerikaanse overheid zich altijd op baseert, is de later aangebrachte lijn niet te zien.

Trump waarschuwt ook inwoners van Alabama

Op zondag waarschuwde Trump in een tweet voor de komst van de orkaan. Daarin noemde hij ook Alabama als een staat die mogelijk getroffen zou worden.

De National Weather Service (NWS) meldde enige tijd later in een tweet dat Alabama op geen enkele manier last zou krijgen van Dorian.

Volgens de NWS zou de orkaan te ver naar het oosten trekken om deze staat te bereiken en zat de president er dus naast.

Hoewel het weerinstituut dus duidelijk liet weten dat Trump het mis had, bleef de Amerikaanse president in de dagen erna volhouden dat de inwoners van Alabama risico liepen.

Dit mondde uiteindelijk uit in de aangepaste kaart die Trump woensdag in het Witte Huis liet zien.

President zegt niet te weten of de baan is aangepast

Toen verslaggevers na afloop aan Trump vroegen of de baan van Dorian was aangepast met viltstift, antwoordde de president met "I don't know, I don't know (Ik weet het niet, ik weet het niet)."

Via Twitter liet Trump vervolgens weten dat dit het oorspronkelijke voorspelde pad van Dorian was en dat Alabama in eerste instantie naar verwachting ook getroffen zou worden. "Ik accepteer de excuses voor het nepnieuws (verwijzend naar Amerikaanse media, red.)."

Inmiddels is Dorian Florida gepasseerd en koerst de orkaan af op South Carolina. Dorian is niet in de buurt van Alabama geweest.

Klik in de app op de widget hierboven om te zien waar orkaan Dorian zich nu bevindt. (Bron: windy.com)