Orkaan Dorian heeft op de Bahama's inmiddels minstens twintig mensenlevens geëist. Zeker 70.000 Bahamanen hebben direct hulp nodig nadat de orkaan op de eilanden voor veel schade heeft gezorgd, maakte minister van Gezondheidszorg Duane Sands woensdagavond (lokale tijd) bekend in gesprek met Amerikaanse media.

De Verenigde Naties zeggen dat deze mensen direct schoon drinkwater, eten, medicijnen en onderdak nodig hebben. Op de Bahama's wonen 400.000 mensen.

De VN heeft 1 miljoen dollar (ruim 900.000 euro) vrijgegeven voor noodhulp aan het land. De storm is woensdag volledig weggetrokken bij de eilandengroep, waar de gevolgen nog goed te zien zijn. Het water staat op sommige plekken op de Bahama's nog enorm hoog; sommige huizen staan volledig onder water.

Ooggetuigen op de Bahama's melden dat mensen tussen de restanten van hun huis aan het zoeken zijn en in de rij staan voor voedsel. In ondergelopen gebieden zijn mensen op de daken van hun huizen gezien, roepend om hulp. Het Rode Kruis vreest dat minstens dertienduizend huizen verwoest zijn.

"We zitten midden in een van de grootste crises ooit in ons land en we verwachten dat nog meer mensen overlijden", aldus premier Hubert Minnis.

Vliegtuig filmt verwoesting op Bahama's na orkaan Dorian
58
Vliegtuig filmt verwoesting op Bahama's na orkaan Dorian

Dorian weer orkaan van derde categorie

Dorian was een van de zwaarste orkanen die ooit zijn waargenomen en was afgezwakt tot een tropische storm van de tweede categorie, maar neemt nu weer in kracht toe en is inmiddels weer een orkaan van de derde categorie. Hij is de Amerikaanse staten Florida en Georgia al gepasseerd en koerst momenteel af op de kust van South Carolina.

Meteorologen vreesden de toename in kracht al omdat Dorian weer boven warm water terechtkomt. De verwachting is dat de orkaan in de loop van donderdag langs de Amerikaanse kust zal scheren en daar voor hevige windstoten en regenval zal zorgen.

Klik in de app op de widget hierboven om te zien waar orkaan Dorian zich nu bevindt. (Bron: windy.com)