Iran gaat een volgende stap in zijn atoomprogramma zetten door nieuwe nucleaire centrifuges voor de verrijking van uranium te ontwikkelen, zo maakte de Iraanse president Hassan Rohani woensdag bekend in een tv-toespraak.

Daarmee is Iran weer een stap verder verwijderd van de atoomafspraken die het land in 2015 heeft gemaakt met de grote mogendheden. Daarin stond onder meer dat het land bij slechts twee kerncentrales een verouderde verrijkingscentrifuge mocht hebben.

Met nieuwe centrifuges kan het land meer en sneller uranium verrijken. Uranium kan worden gebruikt voor reactoren, maar ook voor kernwapens.

"Alle restricties voor onze onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling worden vrijdag opgeheven", aldus Rohani tijdens zijn toespraak. Iran zegt dat het het verrijkte uranium alleen gaat gebruiken om stroom op te wekken, maar vooral de Verenigde Staten zetten daar vraagtekens bij.

Waarom kernwapens er waarschijnlijk altijd blijven
160
Waarom kernwapens er waarschijnlijk altijd blijven

Iran vraagt Europa om bescherming tegen sancties

De VS trok zich in mei 2018 terug uit het nucleaire akkoord en heeft Iran sindsdien getroffen met diverse economische sancties.

In aanloop naar deze bekendmaking deed Rohani al een beroep op de Europese ondertekenaars van het akkoord om zijn land te beschermen tegen de Amerikaanse sancties, die een grote impact op de Iraanse olieverkoop in het buitenland hebben.

"Het is niet waarschijnlijk dat we de komende twee dagen nog tot een overeenkomst komen", zegt Rohani. "Europa krijgt van ons nog twee maanden de tijd om het akkoord te redden."

De Iraanse president zei daarbij dat de maatregelen die vrijdag ingaan vreedzaam zullen zijn en onder toezicht van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties komen te staan. Ook meldde Rohani dat de maatregelen terug te draaien zijn als "Europa zich aan de afspraken houdt".

Frankrijk bereid om Iran krediet te verstrekken

Dinsdag maakte Frankrijk bekend dat het bereid is Iran een kredietlening van 14,5 miljard euro tot het einde van het jaar te verstrekken, op voorwaarde dat Iran zich volledig aan het akkoord uit 2015 houdt. Iran heeft gematigd positief gereageerd. De Verenigde Staten reageerden koeltjes op het voorstel, maar verwierpen het niet meteen.

De VS heeft woensdag wel eigen nieuwe sancties opgelegd: het land heeft een aantal bedrijven, schepen en personen, waarvan zij vermoeden dat die deel uitmaken van een "oil for terror"-netwerk dat door de Iraanse Revolutionaire Garde zou worden geleid, op een zwarte lijst gezet.