De orkaan Dorian heeft op de Abaco-eilanden in de Bahama's minstens vijf mensen het leven gekost. Het centrum van de hevigste orkaan ooit gemeten bevindt zich al 36 uur boven het hoofdeiland Grand Bahama.

Premier Hubert Minnis van de Bahama's bevestigde maandag op een persconferentie dat er slachtoffers zijn gevallen. "We zitten midden in een historische tragedie. Onze missie en focus zijn gericht op het vinden en redden van mensen en bergen van lichamen."

In sommige delen van de Bahama's staat het water tot 1,80 meter hoog. Het Rode Kruis vreest dat minstens dertienduizend huizen verwoest zijn.

Dorian is dinsdag afgezwakt tot een orkaan van de derde categorie, maar kan nog steeds windsnelheden van 193 kilometer per uur produceren.

In zuidelijke staten VS is leven tot stilstand gekomen

De orkaan blijft nog een paar uur boven de Bahama's hangen en trekt daarna langzaam naar de Verenigde Staten, waar hij naar verwachting langs de kust zal scheren. Meer dan een miljoen mensen in de staten Florida, Georgia en South Carolina zijn inmiddels gedwongen geëvacueerd.

Scholen, universiteiten en winkels hebben hun deuren gesloten in afwachting van de orkaan. De gouverneurs van de drie staten hebben de noodtoestand uitgeroepen. Het leger staat paraat met 12.000 soldaten die direct in kunnen grijpen als zich als gevolg van Dorian grote problemen voordoen.

Het nationale weerbureau waarschuwt voor mogelijke overstromingen door hevige regenval en de aanhoudende wind.

Klik in de app op de bovenstaande widget om orkaan Dorian live te volgen. (Bron: windy.com)