De leider van de Hongkongse regering Carrie Lam zou naar eigen zeggen willen aftreden als ze die keuze zou hebben, blijkt uit een gelekt audiofragment dat in handen is van persbureau Reuters. Het fragment wekt daarmee het vermoeden dat zij van Chinese autoriteiten niet mag aftreden.

Lam zou haar uitspraak vorige week in het gezelschap van zakenmannen tijdens een besloten bijeenkomst hebben gedaan. De leider zou emotioneel hebben geklonken en noemde het "onacceptabel" dat iemand in haar positie een dergelijke situatie in Hongkong heeft veroorzaakt. Daarvoor zou Lam haar excuses willen aanbieden. Ook zou ze meteen willen opstappen.

Ook vertelde Lam zeer te zijn beperkt in de manieren waarop Hongkong mag reageren op de massaprotesten. Volgens haar is het bovendien onwaarschijnlijk dat China het leger gaat inzetten tegen de demonstranten. "Daar heeft Peking geen plannen voor."

In haar wekelijkse persconferentie ontkende Lam echter dat ze wil aftreden. "Het is mijn eigen keus aan te blijven."

Waarom Hongkong zo vaak demonstreert
171
Waarom Hongkong zo vaak demonstreert

'Audiofragment bevestigt vermoeden van invloed Peking op Hongkong'

Als het audiofragment daadwerkelijk van Lam afkomstig is, bevestigen haar uitspraken het vermoeden van Hongkongers dat Peking en dus niet de lokale regering momenteel de regio bestuurt.

Het afgelopen weekend kwamen demonstranten en agenten opnieuw tot harde confrontaties. Meer dan 150 demonstranten werden opgepakt. De politie zette 241 traangasbuisjes en 92 rubberkogels in, terwijl zeker tachtig molotovcocktails richting agenten zijn gegooid.

Hongkongers voeren al zeker dertien weken actie nadat de regering van Lam een omstreden wetsvoorstel rond uitleveringen aan China had geïntroduceerd. Demonstranten eisen onder meer de definitieve intrekking van dit voorstel. Ook moet er volgens demonstranten onderzoek naar politiegeweld worden gedaan.

Elke dag vinden er demonstraties plaats in Hongkong. Deze maandag en dinsdag zijn er nieuwe algemene stakingen.