De Hongkongse politie heeft afgelopen weekend 159 demonstranten opgepakt. Daarmee komt het totale aantal arrestaties in de aanhoudende onrust op 1.117, meldt Hong Kong Free Press maandag.

De politie omschrijft het chaotische weekend als een "catastrofe" voor Hongkong, aldus de onafhankelijke nieuwssite. Er zijn door agenten onder meer 241 traangasbusjes en 92 rubberkogels ingezet.

Zaterdag had de politie waterkanonnen met blauw gekleurd water ingezet om demonstranten te markeren. Hiertoe werd besloten nadat deelnemers van een verboden betoging bakstenen en molotovcocktails hadden gegooid.

De demonstranten hebben meer dan tachtig molotovcocktails gegooid, aldus de politie. Een regeringsmedewerker maakte eerder op maandag al bekend dat zaterdag een dertienjarige jongen was opgepakt in een treinstation. Hij had twee molotovcocktails bij zich.

Politie Hongkong markeert demonstranten met verf
80
Politie Hongkong markeert demonstranten met verf

Chaos op wegen naar vliegveld

Tijdens de demonstraties van afgelopen weekend werden meerdere wegen bezet. Ook werden barricades opgeworpen bij de internationale luchthaven, waardoor reizigers met hun koffers over de snelweg naar het vliegveld moesten lopen.

Zestien personen (18 tot 39 jaar) die afgelopen weekend werden opgepakt, worden volgens Hong Kong Free Press vervolgd voor relschoppen. Bij een veroordeling moeten ze een celstraf tot tien jaar uitzitten.

Hoeveel gewonden er zijn gevallen, is niet bekend.

Studenten gaan twee weken spijbelen

Hongkongers voeren al dertien weken actie. Ze eisen onder meer de definitieve intrekking van een omstreden uitleveringswetsvoorstel en een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld. Er vinden elke dag demonstraties plaats. Maandag en dinsdag is er een algemene staking.

Tienduizenden studenten hebben maandag de eerste dag van het nieuwe collegejaar gespijbeld. Zij zijn van plan de komende twee weken uit protest niet naar hun lessen te gaan. Volgens lokale media hebben daarnaast ook nog zo'n duizend scholieren de eerste schooldag overgeslagen.

Studenten speelden eerder een grote rol bij de Occupy-protesten in 2014. Zij wisten wekenlang het financieel hart van Hongkong plat te leggen door het gebied dag en nacht te bezetten. De actie voor meer democratie hield na 79 dagen op, nadat de steun voor de bezetting vanwege negatieve economische gevolgen begon af te brokkelen.

Tienduizenden studenten lopen een protestmars. (Foto: Getty Images)