Duizenden demonstranten hebben zich zondag verzameld bij het vliegveld van Hongkong. Ze kwamen bijeen op een parkeerplaats voor de luchthaven en wierpen barricades op. Het treinverkeer naar het vliegveld was al eerder stilgelegd.

Drie weken geleden belegerden de demonstranten het vliegveld ook al. Toen moest het vliegverkeer twee dagen worden stilgelegd. Daar lijkt op dit moment nog geen sprake van.

De politie heeft de toegang tot de luchthaven met grote hekken afgeschermd en probeert de betogers weg te krijgen.

In de nacht van zaterdag op zondag waren er opnieuw confrontaties tussen demonstranten en agenten in Hongkong. De politie arresteerde meer dan vijftig betogers en vuurde twee waarschuwingsschoten af. Demonstranten gooiden met brandbommen en stenen.

De demonstranten eisen meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie en wijzen de groeiende inmenging vanuit de Chinese hoofdstad Peking af.

Politie zette waterkanonnen en traangas in

De Hongkongse politie heeft zaterdag bij betogingen waterkanonnen en traangas ingezet. Het water dat daarbij gebruikt werd, bevatte blauwe verf. Dit leidde ertoe dat de betogers gemarkeerd werden. Deze maatregelen werden genomen nadat demonstranten met bakstenen en molotovcocktails hadden gegooid.

De demonstranten hielpen elkaar met het verwijderen van de verf van hun lichaam en kleding. Dit deden ze bijvoorbeeld door via chatapps schoonmaaktips te delen en op diverse plekken alcoholdoekjes achter te laten.

De politie heeft uit voorzorg barrières rondom belangrijke overheidsgebouwen geplaatst. Ook staan zeker twee waterkanonnen klaar. Die werden vorig weekend voor het eerst sinds de start van de betogingen ingezet.

Politie Hongkong markeert demonstranten met verf
80
Politie Hongkong markeert demonstranten met verf

Deze week zijn prominente activisten opgepakt

Meerdere prominente prodemocratische activisten werden vrijdag opgepakt. Joshua Wang was een van hen. Hij werd in 2014 bekend als een van de leiders van grote protesten destijds.

Wang uit hevige kritiek op de politie. "Het is compleet belachelijk dat de politie specifieke prominente figuren van vroegere bewegingen oppakt en hen neerzet als leiders van de protesten", schrijft hij op Twitter. De activist, die op borgtocht vrij is, benadrukt dat de protestbeweging geen leiders heeft.

De demonstraties begonnen drie maanden geleden uit onvrede over een wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakt, maar inmiddels uiten de deelnemers ook hun ongenoegen over andere kwesties in de regio.