Brazilië wil toch geld van de G7-landen voor de bestrijding van de branden in het Amazonegebied aannemen. De autoriteiten benadrukken wel zelf te willen beslissen over hoe het geld wordt uitgegeven.

Brazilië maakte dinsdag bekend het aanbod van de G7-landen af te slaan. "We waarderen het aanbod, maar die fondsen kunnen beter besteed worden bij het herbebossen van Europa", aldus stafchef Onyx Lorenzoni namens president Jair Bolsonaro.

Een andere woordvoerder van de president meldt nu dat het Zuid-Amerikaanse land klaarstaat om de buitenlandse hulp te accepteren in de strijd tegen de branden.

Wat zijn de gevolgen als het Amazonegebied verdwijnt?
95
Wat zijn de gevolgen als het Amazonegebied verdwijnt?

Bolsonaro wil dat Macron 'beledigingen' terugneemt

Bolsonaro vertelde dinsdag dat hij het aanbod alleen zou overwegen als de Franse president Emmanuel Macron zijn "beledigingen" jegens hem zou intrekken. Macron verklaarde maandag na afloop van de G7-top in Frankrijk dat Bolsonaro loog over klimaatverandering en dat Braziliaanse vrouwen zich "waarschijnlijk schamen" voor hun president.

Die laatste uitspraak deed Macron vanwege "extreem respectloze" opmerkingen over zijn vrouw. Bolsonaro reageerde zondag op een Facebook-bericht waarin het uiterlijk van Macrons 66-jarige vrouw werd vergeleken met dat van zijn eigen partner (37). "Verneder de man niet hahahaha", schreef de president.