De piloten die de in Zuid-Afrika neergestorte Convair 340 bestuurden, waren niet bevoegd om met dat toestel te vliegen, meldt Omroep Flevoland woensdag. De omroep stelt hierover een onderzoeksrapport van de Zuid-Afrikaanse luchtvaartautoriteit in handen te hebben. Het klassieke vliegtuig uit de jaren vijftig was bestemd voor het Aviodrome in Nederland.

In het rapport zou staan dat de Australische piloten niet de vaardigheidstest en competentiecheck hadden gedaan. Ook zouden zij zeventien maanden voor het ongeluk voor het laatst met een Convair hebben gevlogen. Normaal moeten piloten minimaal één keer per jaar vliegen om aan de eisen te voldoen.

Daarnaast mocht een van de twee piloten geen tweemotorig vliegtuig besturen, aldus Omroep Flevoland.

Eerder bleek uit een tussentijds rapport al dat de piloten de noodprocedure niet goed hadden gevolgd nadat een van de motoren in brand vloog.

Toestel stortte neer tijdens testvlucht

De Convair stortte kort na het opstijgen neer tijdens een testvlucht vanaf Wonderboom Airport in Pretoria. Negentien mensen, onder wie drie Nederlanders, zaten aan boord. Enkelen van hen raakten gewond. Eén persoon is om het leven gekomen bij de crash.

Het toestel bleek te zwaar beschadigd om nog tentoongesteld te worden in het Aviodrome.

NU.nl is woensdag nog in afwachting van een reactie van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Crash toestel Aviodrome in Zuid-Afrika van binnenuit gefilmd
65
Crash toestel Aviodrome in Zuid-Afrika van binnenuit gefilmd