De coalitieonderhandelingen in Italië lijken te zijn vastgelopen nadat de Vijfsterrenbeweging (M5S) dinsdag bekendmaakte alleen een regering met de Democratische Partij (PD) te willen vormen als premier Guiseppe Conte aan mag blijven. PD-leider Nicola Zingaretti liet eerder duidelijk weten daar niets in te zien.

Zingaretti klonk maandag nog optimistisch over de onderhandelingen. Mochten beide partijen er dinsdag niet uitkomen, volgen waarschijnlijk nieuwe verkiezingen.

Na de val van het kabinet van de partijloze premier Conte, de Vijfsterrenbeweging en de rechts-populistische partij Lega gaf de Italiaanse president Sergio Mattarella M5S en PD "een paar dagen" om tot een akkoord te komen.

Dat M5S Conte graag als premier ziet, is niet verrassend: ook in het laatste kabinet werd duidelijk dat hij dichter bij de Vijfsterrenbeweging stond dan bij de Lega-partij van vicepremier Matteo Salvini. Die partij lijkt op basis van de peilingen de nieuwe verkiezingen te gaan winnen.

Dat terwijl M5S waarschijnlijk grote verliezen zal lijden. Voor M5S-voorman Luigi Di Maio is het zaak dat PD zo snel mogelijk haar mening over Conte verandert.

Crisis in Italië: Wie is Matteo Salvini, de 'schrik van Brussel'?
298
Crisis in Italië: Wie is Matteo Salvini, de 'schrik van Brussel'?