De Iraanse president Hassan Rohani wil dat alle sancties tegen zijn land worden opgeheven voordat hij opnieuw om de tafel gaat met de Verenigde Staten, zegt hij dinsdag op de Iraanse staatstelevisie. Rohani reageert met zijn uitspraken op de Amerikaanse president Donald Trump, die maandag op de G7-top in Frankrijk zei dat een nieuwe ontmoeting realistisch is.

Volgens Trump zouden beide partijen binnen enkele weken weer aan de onderhandelingstafel plaats kunnen nemen om over het nucleaire verdrag te praten.

Rohani zegt dat Iran klaar is voor nieuwe gesprekken, maar dat eerst de "illegale, oneerlijke en onrechtvaardige sancties" moeten verdwijnen. Anders blijven de gesprekken wat hem betreft "op slot" en zal Iran zijn verplichtingen uit het internationale akkoord "steeds minder nakomen".

De ruzie tussen beide landen escaleerde in de afgelopen maanden. Trump trok de Verenigde Staten terug uit de deal die was gesloten om de bezorgdheid van de internationale gemeenschap over een Iraanse kernbom weg te nemen.

Sinds mei botsten de landen nog vaker nadat er olietankers in de Straat van Hormuz werden aangevallen. Drones van beide partijen zouden zijn neergeschoten en Trump blies een raketaanval op het laatste moment af.

Olietankercrisis: Waarom is zeestraat bij Iran van belang?
124
Olietankercrisis: Waarom is zeestraat bij Iran van belang?