Hongkong heeft zaterdag te maken met een chaotische protestdag met meerdere gewonden tot gevolg. Bij botsingen tussen de betogers en de politie is voor het eerst in tien dagen weer traangas ingezet. De politie verrichte 29 arrestaties.

Een aantal betogers heeft zaterdag stenen en molotovcocktails naar agenten gegooid. Ook hebben ze op meerdere plaatsen wegblokkades geplaatst en surveillancecamera's van lantaarnpalen kapotgemaakt.

De demonstranten zeggen dat dezelfde surveillancecamera's worden gebruikt als in de Chinese provincie Xinjiang, waar Peking het leven van de Oeigoeren nauwlettend in de gaten houdt. Zo'n anderhalf miljoen leden van de etnische minderheid leeft in kampen.

De lokale politie heeft het geweld veroordeeld en zegt dat deze handelingen "een serieuze bedreiging" vormen voor burgers en de aanwezige agenten. Bij de botsingen is een onbekend aantal gewonden gevallen.

In aanloop naar de protesten werden vier treinstations afgesloten. Het besluit van de vervoerder volgde na kritiek van Chinese staatsmedia die meldden dat het bedrijf te soepel omging met de demonstranten, aldus Hong Kong Free Press.

De onrust in Hongkong duurt al bijna drie maanden. (Foto: Getty Images)

Dagelijks protesten in Hongkong

De protesten in Hongkong houden al bijna drie maanden aan. Er wordt inmiddels dagelijks actiegevoerd tegen een wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakt en voor politieke hervormingen. Er lijkt op dit moment geen einde te komen aan de protesten.

De actievoerders hebben vijf hoofdeisen: de definitieve intrekking van het wetsvoorstel, het aftreden van bestuurder Carrie Lam, een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld, vrijlating van de opgepakte demonstranten en politieke hervormingen.

Op dit moment hebben de Hongkongse autoriteiten aan geen enkele eis gehoor gegeven. Lam en de politie worden gesteund door de centrale regering in Peking. De spanningen lopen intussen steeds hoger op.