Een psycholoog van de gevangenis in New York heeft goedkeuring verleend aan het beëindigen van het verscherpte toezicht waar Jeffrey Epstein onder stond. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie laten weten aan de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Het verscherpte toezicht op Epstein (66) werd enkele dagen voordat de miljardair zichzelf van het leven beroofde beëindigd. De steenrijke zakenman zat vast op verdenking van seksueel misbruik. Hij overleed op 10 augustus in zijn cel. Uit onderzoek is gebleken dat hij zichzelf ophing.

Epstein werd eind juli ook al gewond aangetroffen in zijn cel. Hij kwam toen in het kader van zelfmoordpreventie onder verscherpt toezicht te staan. Die maatregelen zijn na zes dagen weer ingetrokken.

Epstein, die veel machtige politici persoonlijk kende, zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt. Zijn dood leidde direct tot complottheorieën.

President Donald Trump kreeg kritiek nadat hij een bericht op Twitter waarin oud-president Bill Clinton verdacht werd gemaakt had geretweet.