Noord-Korea heeft zaterdagochtend twee projectielen afgeschoten die korteafstandsraketten lijken te zijn. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt op basis van militaire informatie dat de vanuit de oostelijke provincie Hamgyong-namdo gelanceerde projectielen in de Japanse Zee terecht zijn gekomen.

De lancering van zaterdag is de zevende Noord-Koreaanse rakettest sinds de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar in juni ontmoetten. Al sinds februari 2019 proberen de partijen de nucleaire ontwapening van het Aziatische land te bespreken.

Een top in februari liep op niets uit, maar beide leiders zeiden open te staan voor een nieuwe ontmoeting. In de tussentijd zette Trump als eerste Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem.

Het Aziatische land wil graag van de vele internationale sancties af, of dat ze op zijn minst afgezwakt worden. Trump wil daar alleen in meegaan als Noord-Korea haast maakt met de nucleaire ontwapening.

Zuid-Korea bezorgd over lanceringen

Zuid-Korea maakt zich zorgen over de lanceringen. Noord-Korea zou stoppen met de rakettests zodra de Verenigde Staten en Zuid-Korea zouden ophouden met militaire oefeningen.

Naar aanleiding van die oefeningen zei Noord-Korea eerder deze maand niet meer met Zuid-Korea te willen praten. "Wij hebben hen (Zuid-Korea, red.) niets meer te zeggen en hebben daar ook geen behoefte meer aan", aldus een woordvoerder. De militaire oefeningen zijn nu afgerond, maar toch gaan de lanceringen door.

Japan noemt lanceringen 'schending VN-resoluties'

De Japanse minister van Defensie Takeshi Iwaya laat weten dat de raketlanceringen "een duidelijke schending van VN-resoluties" zijn en dat ze niet genegeerd kunnen worden. Hij bevestigde dat de raketten geen directe bedreigingen voor de veiligheid van Japan vormden.

Vrijdag zei een topdiplomaat van Noord-Korea dat het land klaar is voor zowel een dialoog als een confrontatie met de Verenigde Staten.