Russische artsen die slachtoffers van het recente ongeluk met een raketmotor in Noord-Rusland hebben behandeld, vrezen dat ze zelf zijn blootgesteld aan radioactiviteit. Toen de slachtoffers bij hen werden gebracht, werd namelijk niet verteld dat het om een nucleair ongeval ging.

De artsen, die in de Russische havenstad Archangelsk werken, vertellen hun verhaal anoniem aan de BBC.

Het ongeluk gebeurde bij een onderzoekscentrum van atoomconcern Rosatom, ruim 35 kilometer ten westen van Archangelsk.

Volgens de artsen stonden zeker negentig mensen in contact met de slachtoffers, maar heeft het leger nooit gewaarschuwd voor de kans op verhoogde stralingsniveaus.

Meteen duidelijk dat gewonden ernstig ziek waren

Vijf onderzoekers kwamen bij het ongeluk om het leven en meerdere mensen raakten gewond. Drie gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis in Archangelsk waar de artsen werken.

Volgens de artsen was het meteen duidelijk dat de gewonden ernstig ziek waren toen ze op de spoedeisende hulp terechtkwamen.

Daarna zijn ze naar een operatiekamer gestuurd. Omdat niet direct bekend was wat het trio mankeerde, ging het werk op de spoedeisende hulp gewoon verder.

Schrik zit er bij ziekenhuispersoneel goed in

Een militair team kwam na afloop alles in het ziekenhuis ontsmetten. De kleren van de slachtoffers en de stretchers werden meegenomen. Volgens een van de artsen zit de schrik er bij het ziekenhuispersoneel goed in.

Vooral omdat bij de calamiteit cruciale informatie is achtergehouden. De drie gewonden zijn later naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Moskou gebracht. Het is niet bekend hoe ze eraan toe zijn.

Poetin: 'Geen gevaar voor de volksgezondheid'

De explosie gebeurde op 8 augustus en direct spraken de lokale autoriteiten van een verhoogde radioactiviteit. De meteorologische dienst van Rusland meldde vorige week dat het stralingsniveau vier tot zestien keer hoger was dan normaal.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin is er echter geen gevaar voor de volksgezondheid en is de situatie onder controle.