Een Duitse rechtbank heeft een 24-jarige Syriër veroordeeld tot een celstraf van 9,5 jaar voor het doodsteken van een 35-jarige Duitser in Chemnitz. De zaak leidde vlak na de steekpartij tot grote onrust.

De rechtbank in Dresden vindt het voldoende bewezen dat de Syriër Alaa S. verantwoordelijk is voor de dood van de Duitser tijdens een steekpartij eind augustus vorig jaar, waarbij ook een andere man gewond raakte. Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van tien jaar geëist.

Bij de steekpartij was ook een Iraakse man (22) betrokken. Hij wordt gezien als de hoofdverdachte. De Duitse autoriteiten hebben een internationaal arrestatiebevel uitgegeven, omdat de man nog altijd voortvluchtig is.

Daags na de dodelijke steekpartij ontstonden gewelddadige rechts-extremistische protesten in Chemnitz. Duizenden demonstranten richtten hun woede op buitenlanders en bekogelden agenten met vuurwerk, flessen en stenen.

Volgens de advocaat van de Syriër is de zaak gebaseerd op dubieuze getuigenverklaringen en niet op harde forensische bewijzen. De verdediging zegt in hoger beroep te gaan.

In de oostelijke deelstaat Saksen, waar zowel Chemnitz als Dresden onder vallen, worden volgende week regionale verkiezing gehouden. De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) gaat volgens diverse peilingen flink groeien.