De Verenigde Staten hebben Griekenland gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van het bieden van havendiensten aan een Iraanse supertanker. Dat zou volgens een functionaris op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als steun aan een terroristische organisatie beschouwd kunnen worden.

Volgens de bron wordt de tanker van de Iraanse Revolutionaire Garde, die door de VS wordt gezien als terroristische organisatie, ingezet om ruwe olie naar Syrië te brengen. Daarmee zouden sancties geschonden worden.

Washington zou inmiddels de Griekse regering en havens aan de Middellandse Zee hebben benaderd. Het vaartuig lijkt nu onderweg te zijn naar de Griekse haven Kalamáta. Het is niet bekend waarom de bemanning die bestemming heeft gekozen.

Griekenland zelf zegt dat ze geen verzoek heeft gekregen van Iran om het schip aan te laten leggen in een van de havens.

De tanker had de naam Grace 1, maar is inmiddels omgedoopt tot Adrian Darya 1. Het schip was begin juli bij Gibraltar in beslag genomen, omdat het vaartuig ruwe olie zou vervoeren naar Syrië.

Iran beloofde later dat de lading niet naar Syrië zou worden gebracht.