Steeds meer personen op Gran Canaria worden geëvacueerd vanwege de hevige bosbrand op het eiland. De autoriteiten melden dat inmiddels achtduizend personen in veiligheid zijn gebracht. Het vuur is nog steeds niet onder controle.

Inmiddels is 3.400 hectare bos verwoest. Er zijn geen meldingen van gewonden, meldt de Spaanse krant El País. De brand brak zaterdag uit in Tejeda, een centraal gelegen dorp, en breidt snel uit door de hoge temperaturen, harde wind en de lage luchtvochtigheid.

Meer dan zevenhonderd brandweerlieden bestrijden de brand. Daarnaast zetten de autoriteiten zestien vliegtuigen en helikopters in. In de nacht van zondag op maandag waren ongeveer vierhonderd brandweerlieden aan het werk.

De Spaanse hulpdiensten willen voorkomen dat het vuur zich verplaatst naar gebieden waar meer mensen zijn. Er wordt gevreesd dat het vuur uitbreidt naar natuurgebied Tamadaba, waar zeer oude dennenbossen liggen.

Eerder deze maand brak ook al een brand uit op Gran Canaria, onderdeel van de Canarische Eilanden. Toen werden ongeveer duizend mensen geëvacueerd. Er werd toen zo'n 1.500 hectare aan natuur verwoest.

Brandweer bestrijdt opnieuw grote bosbrand op Gran Canaria
68
Brandweer bestrijdt opnieuw grote bosbrand op Gran Canaria

Bosbrand woedt in een bergachtig gebied

Het vuur woedt in het bergachtige gebied in het midden van het Spaanse eiland. De kustgebieden, waar veel toeristen op vakantie zijn, zijn niet getroffen door het natuurgeweld.

De situatie wordt wel in de gaten gehouden, meldt een woordvoerder van reisorganisatie TUI. "Vooralsnog heeft de brand geen gevolgen voor onze reizigers."

Ook Corendon meldt momenteel geen maatregelen te treffen, omdat reizigers geen hinder ondervinden. "De brand woedt in een ander deel van Gran Canaria", benadrukt een woordvoerder van het bedrijf.