De Deense premier Mette Frederiksen heeft zondag benadrukt dat Groenland "niet te koop is." Ook noemde ze het idee om het grootste eiland ter wereld aan de VS te verkopen absurd. Daarmee reageerde Frederiksen op een economisch adviseur van president Donald Trump die de Amerikaanse interesse in Groenland had bevestigd.

"Groenland is niet te koop. Groenland is niet Deens. Groenland behoort tot Groenland. Ik hoop heel erg dat dit niet serieus is bedoeld", zei de Deense premier tijdens een bezoek aan Groenland tegen de krant Sermitsiaq. Groenland is een autonoom Deens gebied.

Trump zal begin volgende maand Kopenhagen bezoeken. Tijdens ontmoetingen met Frederiksen en premier Kim Kielsen van Groenland zal het noordpoolgebied op de agenda staan.

De economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow bevestigde zondag dat Trump met zijn adviseurs had gesproken over het idee om Groenland te kopen. Media berichtten hier al eerder over.

"Ik wil geen uitkomst voorspellen. Ik zeg alleen maar dat de president, die het een en ander weet over het kopen van onroerend goed, een aankoop in Groenland wil bekijken," vertelde Kudlow aan Fox News.

Kudlow zei dat de situatie zich "ontwikkelde" en merkte op dat ook de toenmalige Amerikaanse president Harry Truman Groenland wilde kopen.

"En Denemarken bezit Groenland, Denemarken is een bondgenoot, Groenland is een strategische plaats. En ze hebben veel waardevolle mineralen", voegde Kudlow eraan toe.