In Hongkong zijn zondag ruim 100.000 betogers samengekomen voor een vreedzaam protest. In tegenstelling tot andere demonstraties afgelopen weken kwam het dit keer niet tot een confrontatie tussen betogers en politie.

De organisatoren zelf melden dat er ruim 1,7 miljoen mensen deelnemen aan het protest, zo zegt de onafhankelijke nieuwssite Hong Kong Free Press. De politie houdt het op een aantal van 128.000 deelnemers op het hoogtepunt van de mars.

Omdat het stevig regende in Hongkong, zag de betoging eruit als een zee van vele tienduizenden paraplu's. De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor de betoging, maar niet voor een geplande mars. Hoewel de demonstratie zich niet beperkte tot Victoria Park, greep de politie niet in.

De South China Morning Post maakte een zogeheten timelapse waarin te zien is hoe het park langzaam volloopt:

'Trap er niet in!'

Toen enkele groepje betogers leuzen riepen naar aanwezige politie, werden zij tot de orde geroepen door mededemonstranten: "Vandaag is een vreedzame betoging! Trap er niet in! De wereld kijkt naar ons!"

De massademonstratie van zondag laat zien dat het al ruim twee maanden durende protest nog niet bepaald doodbloedt. Ook zaterdag was er een grote demonstratie in Hongkong. Daaraan deden ook duizenden leraren mee.

De demonstranten voeren actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen voorlopig ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam het veld ruimt.

Meer vrijheden ingeperkt

Inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie genoten altijd meer rechten dan inwoners van het vasteland. Maar sinds het aantreden van president Xi Jinping hebben ze het gevoel dat steeds meer vrijheden worden ingeperkt.

De sociale onrust in Hongkong gecombineerd met de handelsoorlog tussen China en de VS kan leiden tot een "economische tyfoon", zo waarschuwde de minister van Financiën van Hongkong, Paul Chan, op zijn weblog. De economische groei in Hongkong is onlangs naar beneden bijgesteld tot zo goed als 0 procent.