Gibraltar laat de Iraanse olietanker Grace 1 definitief vertrekken. Het Britse overzeese gebiedsdeel zegt niet te kunnen ingaan op een bevel van een Amerikaanse federale rechtbank om het schip weer aan de ketting te leggen.

Volgens Gibraltar zijn Amerikaanse sancties tegen Iran in de Europese Unie niet van toepassing.

De Iraanse afgezant in Londen zegt dat de tanker de territoriale wateren van Gibraltar zondagavond zal verlaten. Inmiddels heeft het schip de Iraanse vlag gehesen en de bemanning heeft het schip een andere naam gegeven: Adrian Darya-1. Voorheen voer de Grace 1 onder de Panamese vlag.

Gibraltar legde de Iraanse tanker begin juli aan de ketting. Dat gebeurde omdat het schip ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Iran reageerde woedend en nam later de Britse tanker Stena Impero in beslag.

Tanker vrij nadat garanties waren gegeven

Afgelopen donderdag gaf Gibraltar de Grace 1 weer vrij, nadat Iran garanties had afgegeven dat de olie niet naar Syrië zou gaan.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vroeg toestemming om het schip in beslag te nemen, maar de rechter behandelde dat verzoek niet. Daarna heeft de VS toestemming van een Amerikaanse rechter gevraagd om het schip, de twee miljoen vaten olie aan boord en ruim 1 miljoen dollar (zo'n 900.000 euro) in beslag te nemen.

De VS meent dat het schip banden met de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft en beschouwt de IRGC als een terroristische organisatie. De IRGC zou samen met andere partijen veel geld hebben witgewassen met vaarten van Grace 1.