In de Indiase deelstaat Kasjmir zijn autoriteiten langzaamaan begonnen met het heropenen van vaste telefoonlijnen. Ook scholen zouden binnenkort weer open gaan. De regio verkeert al bijna twee weken in een lockdown - mensen mogen niet de straat op en inwoners zijn ook volledig afgesloten van internet- en telefoonverkeer.

Dit weekend zouden de meeste vaste telefoonlijnen weer moeten werken. Er zijn geen uitspraken gedaan over wanneer internet en mobiele telefonie weer beschikbaar zijn. Autoriteiten zouden nog steeds bang zijn voor "terreuracties", schrijft persbureau Reuters.

India probeerde met de maatregel het organiseren van protesten tegen te werken. Het Aziatische land wil de regio definitief naar zich toe trekken, wat tot spanningen met Pakistan leidt. Kasjmir heeft ook een Pakistaans deel.

Spanningen tussen India en Pakistan snel opgelopen

India schrapte op 5 augustus een grondwetsartikel dat de regionale autonomie van Indiaas-Kasjmir garandeerde. Ook trokken duizenden Indiase troepen het gebied binnen en werden, naar verluidt, honderden plaatselijke politici en activisten opgepakt. Demonstranten werden hardhandig aangepakt.

De Pakistaanse premier sprak vrijdag met de Amerikaanse president Donald Trump over de situatie. Pakistan reageerde woedend op de Indiase intenties en zegt dat de Indiase regering de regio "etnisch wil zuiveren om een Hindoe-meerderheid te vestigen". Het merendeel van de regio is momenteel moslim.

Afgelopen donderdag zouden nog drie Pakistaanse en vijf Indiase militairen om het leven zijn gekomen bij een confrontatie op de 'Lijn van Controle'. Die berichten zijn nog niet bevestigd, maar als het klopt, dan gaat het om het dodelijkste incident van dit jaar bij de grens met Kasjmir.